ЧЕТЕНЕТО – КЛЮЧ КЪМ ПОЗНАНИЕТО

ЧЕТЕНЕТО – КЛЮЧ КЪМ ПОЗНАНИЕТО

ЧЕТЕНЕТО – КЛЮЧ КЪМ ПОЗНАНИЕТО

ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧАСТИЕТО НА ДГ „ПРОЛЕТ“, ГРАД ПАНАГЮРИЩЕ В РЕГИОНАЛНАТА ИНИЦИАТИВА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ЧЕТЕНЕТО И ГРАМОТНОСТТА „ЧЕТЕНЕТО – КЛЮЧ КЪМ ПОЗНАНИЕТО“

На четенето вълнуващата седмица (от 23.10. до 27.10.2023 г.) е озарена от добра вълшебница, усмивки, чародеи, чудеса. ДГ „Пролет“ е приказно царство на радостта!

Споделеното преживяване на четене и слушане на литературни произведения премина в атмосфера от хармония, чувства и преживявания. В активното сътрудничество между ДГ, семейството, библиотеката и началното училище („Приказна магия“, „Приказките – духовна храна за децата“, „Патриотичен календар“, „Златните стихове на България“, „Да се потопим в приказния свят на книгите“, „Мозайка от мечти и фантазии“, „Приказките слизат на Земята“, „Деца четат на деца“) се предадоха нравствени ценности, послания за любознателност и доброта, традиции от минали поколения, житейски уроци за народните будители, за жаждата за просвещение и духовност. Интерактивните игри-приказки („Мечката и юнаците“, „Неволята“, „Еленовите рога“, „Защо медът е толкова сладък“, „Познай приказката“) и театрализираните импровизации по любими приказки обогатиха творческото въображение и мислене на децата, развихапознавателните способности, емоционалната отзивчивост итолерантността им да разбират и приемат гледната точка на събеседниците си. Проведените анкети с родителите и децата за любим приказен герой и любима приказка, изобразително-творческите дейности и обогатяването на къщичката за книги в Градския парк допринесоха за насърчаването на четенето.

Срещата с книгите в предучилищна възраст ще остане незабравим и важен епизод от живота на децата. Вдъхновени, ще пристъпват уверено в света на познанието, ще четат с любопитство и ентусиазъм, удивление и възторг и ще откриват житейски истини и добродетели.