Европейска седмица на мобилността

Европейска седмица на мобилността

Европейска седмица на мобилността

Кампанията „Европейска седмица на мобилността” премина при повишен интерес  на децата и родителите от ДГ „Пролет”. Основен принцип на кампанията е създаването на среда без вредни емисии, насърчаването на умното придвижване и използването на устойчива мобилност. Тази година темата е „Чиста мобилност за всички“ с мотото „Избери как да се придвижиш“. Програмата на ДГ  е наситена с различни дейности, които се изпълняват при стриктно спазване на Мерките на МЗ и МОН  в условията на извънредна обстановка.

      Като активни участници в  събитията,  децата изпитват голямо вълнение и радост и демонстрират компетентности, свързани с правилата за БДП и опазването на околната среда. Представите на малчуганите са обогатени с обсъждането на презентациите „На път  към детската градина с велосипед или пеша”  и на художествените произведения, обединени със заглавието  „На улицата щом си ти, внимавай много и природата пази!”. Развлечението „Весел светофар” и интерактивните игри „Правила, правила – те ни пазят от беда” предоставят възможност за артистично затвърдяване на правилата за БДП и опазването на околната среда и на уменията за  безопасно  придвижване на велосипедистите и пешеходците. Състезанието с велосипеди, ролери, скейт борд, макети на камиони e много емоционално. Вдъхновени от мотото на кампанията, децата рисуват уверено, с цветни тебешири превозни средства, пътни знаци на асфалта.

       Попълването от родителите на онлайн анкетата „Безопасно и умно придвижване” и онлайн теста „Комбинираме и се придвижваме различно” показва съпричастността и отговорността на семейната общност към проблемите на мобилността.