Бунтовният Април

Бунтовният Април

Бунтовният Април

С  композицията „Бунтовният Април“, изпълнена в Къща-музей „Тутевата къща“ от децата от група „Мечо Пух“ и група „Пчеличка“, завършиха събитията в ДГ „Пролет“, посветени на светлата 147 годишнина от избухването на Априлското въстание. В дома на родолюбието бъдещите първокласници доказаха, че са достойни потомци на бунтовните априлци. С посветеност и гордост, артистичност и емоционалност наситиха художествено-музикалните и танцовите си изпълнения и се преклониха пред героичното дело на смелите си деди. 

Априлският  вятър пак повя в Панагюрската гора и напомни за съдбовния Април 1876 година. Априлската епопея е стожер на всички български поколения и ни въоръжава с непобедимото оръжие на духа – творческото слово.

Ако всеки народ излъчваше от себе си слънце, нашето слънце щеше да отскочи на небето в деня на Априлското въстание. Тогава бихме чули песента на птиците за свободата и шума на горите, възхваляващ смъртта на въстаниците. Въстаниците, които търсеха свобода и правда не за себе си, а за нас – незнайните и недостойните. В предсмъртния си час те не се молеха за живота си, а написаха с кръвта си: „Свобода или смърт! Да живее народът!“. Точно те ни дадоха възможност да сме свободни граждани на една европейска страна. Благодарни сме на нашите смели предци, дали живота си за свободата на Родината. Нека да не забравяме подвига им и да живеем мечтите им, а ежедневните ни дела да бъдат повод за гордост и пример!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ПАНАГЮРЦИ!

 

Мариана Илиева

Директор