Европейската седмица на мобилността и Дни на безопасността 2021г.

Европейската седмица на мобилността и Дни на безопасността 2021г.

Европейската седмица на мобилността и Дни на безопасността 2021г.

Европейската седмица на мобилността и Дни на безопасността

      Основната тема на юбилейното 20-то издание на Европейската седмица на мобилността за 2021 година е „Устойчива мобилност за безопасен и здравословен начин на живот“. Кампанията „Европейска седмица на мобилността” премина при повишен интерес на децата и родителите от Дeтска градина „Пролет”. Основен принцип на кампанията е повишаването на осведомеността за устойчивата градска мобилност. Програмата на ДГ  е наситена с различни дейности, които се изпълняват при стриктно спазване на Насоките на МОН за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини.

       Представите на децата за безопасен и здравословен начин на живот се обогатяват  с обсъждането на презентацията „Движи се отговорно, живей ползотворно!” и с „Приказки за живот и здраве” (четене и анализиране на литературни произведения в детската градина и в семейството). В развлечението „Движим се безопасно, живеем прекрасно” децата са активни участници в музикално-подвижни игри, музикално-танцови импровизации, настолни игри по БДП, отговарят на гатанки за здравословния начин на живот,  изпитват голямо вълнение и радост и артистично демонстрират компетентности, свързани с правилата за БДП и опазването на околната среда.

      Поредното годишно издание на инициативата „Дни на безопасността ROADPOL”  е с фокус 21 септември – Ден без загинали при пътни инциденти. Мотото на кампанията в България – „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, вдъхновява децата. На новопоставената  ударопоглъщаща площадка по БДП в двора на детската градина малчуганите участват в състезателни игри „Знаем да играем с правила. Те ни пазят от беда!”. В унисон с кампанията рисуват на асфалт превозни средства, правила, слънца и деца.

      Проведените онлайн разговори с деца и родители –  „Безопасният път на моето дете”, оформянето на информационна зона с постери „Пазете децата и природата!” и „Правила за безопасен и здравословен начин на живот”  повишават отговорността  на всички участници в БДП. Юбилейната Европейска седмица на мобилността завърши с „Ден без автомобили” – придвижване до детската градина  с велосипеди или пеша.

Марияна Илиева,  Директор на ДГ „Пролет”